maanantai 12. syyskuuta 2016

Omena-marenkipiirakka




Syksy on omenoiden kulta-aikaa, joten mikäpäs sen ihanampaa kuin tehdä omenapiiras makialla marenkipäällisellä. Piiraaseen siis tulee muropohja, itsekeitettyä omenasosetta sekä ranskalainen marenki päälle. Täydellistä ja niin helppoa!

Voit aloitaa leipomisen tekemällä murotaikinasta pohjan tai jos oikein laiskotuttaa, mutta haluat herkutella, kaupan valmistakin murotaikinaa voi käyttää. Se on kyllä aivan yhtä hyvää. 



Murotaikina (Kinuskikissan sivuilta) 
http://www.kinuskikissa.fi/murotaikina/

     Ainekset:

125gr voita tai margariinia
1dl sokeria
1 muna
3½dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon muna. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää seos muutamassa erässä taikinaan.

Painele taikina kevyesti piirasvuoan (halkaisija n. 26 – 28 cm) pohjalle ja reunoille tai pellille leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa uunin alatasolla n. 10 – 13 min, kunnes pohja on saanut hieman väriä.



Kun pohja on uunissa, niin voit alkaa tekemään omenasosetta, laita kattilaan neljä omenaa kuorittuna ja viipaloituna, lisää omenoiden joukkoon pieni tilkka vettä ja oman maun mukaan kanelia ja vaniljasokeria. Keitä omenaseos pehmeäksi ja esim. perunasurvimella voi pieniä omenoita ja osa omenoista saa jäädä sattumiksi. Kun piirakkapohja on jäähtynyt ja omenasose on myös hieman jäähtynyt, voit alkaa tekemään ranskalaista marenkia. 

Ranskalainen marenki; 
marengin ohje on Jenni Höjerin kirjasta Sokerileipurin salaisuudet

100gr valkuaisia
200gr sokeria

Vaahdota valkuaiset ja puolet sokerista hyväksi, jämäkäksi vaahdoksi. Lisää vähitellen loput sokerit jatkaen samalla vaahdotusta.

Kun marenki on valmista, laita se pussiin odottamaan ja kokoa piiras. Levitä
omenasose piirakkapohjan päälle ja pursota tai levitä marenki soseen päälle. Polta marengin pintaan väriä uunissa noin 5min. 225-250 asteessa. Varo, ettei marenki pala.



Ja ei muuta kuin herkutteleen. 


Ja olisi kiva, jos vierailet blogissani tai leivot blogin ohjeilla jotain, että jättäisit siitä jonkin kommentin. Mukavaa olisi lukea niitä. :)

4 kommenttia:

  1. Aivan ihanan oloinen leipomus! Menee heti testiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla! Kerrohan sitten kommenttisi leipomuksesta.

      Poista
  2. Nyt just uuniin menossa-oli niiin ihanan näköinen,että pakko kokeilla!

    VastaaPoista