keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Sitruunajuustokakkua marenkipäällisellä.




Olen hurahtanut sitruunan ja marengin yhdistelmään. Ja pitkästä aikaa pääsin moikkaamaan ihania työkavereita, joten päätin yhdistää nämä kaksi asiaa; väsätä heille jotain todella herkkua, siis suussasulavaa sitruuna-marenkikakkua. 

Palautteen perusteella kakku oli oikein onnistunut, mousse oli pehmeä ja siinä oli juuri tarpeeksi makua, joten päätin kirjoittaa ohjeen muistiin tänne blogiini. Itsellänihän on se ongelma, että teen nykyään hyydykekakut makutuntumalla ja ohje on siis omassa päässäni, mutta nyt taas päätin ryhdistäytyä ja kirjoittaa ohjeen ylös.  

Kakut ovat gluteenittomia ja laktoosittomia tai vähälaktoosisia,riippuen tekeekö lemon curdin itse tai laittaako valmista sitruunatahnaa. Pohjissa käytin gluteenittomia digestivekeksejä ja tuorejuustot sekä kermat ovat laktoosittomia sekä lemon curd on laktoositon, ainakin itse tehtynä. Tästä ohjeesta siis tulee kaksi 16 cm vuokaan tehtyä pikkuista kakkua tai sitten yksi iso kakku, varmaankin noin 26-28cm vuokaan. 

Tässäpä tulee ohje: 

Digestivepohja:
  175-200 gr gluteenittomia digestivekeksejä
vajaa desi flora culinessea

Murskaa keksit esim. tehosekoittimella ja sekoita joukkoon flora culinesse. Painele seos irtopohjavuokien (16cm) pohjille tasaisesti ja laita pohjat jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

sitruunamousse

  5dl vispikermaa 
 200g valion vaniljatuorejuustoa
250gr mascarponea
noin 300gr lemon curdia, joko itse tehtynä tai valmiina  (tai oman maun mukaan)
1dl sokeria tai oman maun mukaan
2tl vaniljasokeria tai oman maun mukaan
5 liivatelehteä
0,5 dl sitruunamehua tai vettä tai niiden sekoitusta
 
Lemon curd:
 Itse tehdyn lemon curdin ohje on siis täältä; http://www.dansukker.fi/fi/resepteja/helppo-ja-nopea-lemon-curd.aspx
 
Ohjeesta tulee noin 3 dl valmista sitruunatahnaa



2 (luomu)sitruunaa
4 dl Dansukker Tomusokeria
2 kananmunaa
75 g voita tai margariinia


 Raasta pestyjen sitruunoiden keltainen kuoriosa. Halkaise sitruunat ja purista puolikkaista mehut (1 dl). Sekoita kattilassa tomusokeri, sitruunamehu, sitruunankuoriraaste ja munat. Kuumenna kiehuvaksi sekoitellen ja anna kypsyä hetken aikaa, kunnes seos sakenee. Ota kattila liedeltä ja lisää paloiteltu rasva joukkoon. Sekoita sileäksi ja kaada puhtaisiin purkkeihin. Säilyy jääkaapissa 2–3 viikkoa.
 
 
Jos teet lemon curdin itse, kannattaa se tehdä ensimmäiseksi, jotta sitruunatahna ehtii jäähtyä. Itse käytin tässä kakussa valmista Mackays sitruunatahnaa ja laitoin sitä noin purkillisen eli 300gr. 
 
Valmista sitten sitruunamousse. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Laita liivatteet veteen liukenemaan noin 5 minuutiksi. Vatkaa mascarpone, tuorejuustot sekä lemoncurd tasaiseksi massaksi. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja lisää liivatteet sitruunamehu/vesitilkkaan. Kaada liivateneste ohuena nauhana massan joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi kermavaahto varovasti käännellen liivate-massan sekaan. Kaada massasta puolet ja puolet digestive-pohjien päälle tai jos teet yhden isomman kakun, laita koko vaahto digestivepohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi. 
 
Tein kakkujen päälle vielä marenkipäällisen ja marenkina oli italialainen marenki. 

Italialainen marenki: 
Ohje Anders Wikströmin kirjasta; Onnellinen leipuri

4 valkuaista
2 desiä tomusokeria 
0,5 desiä vettä

 
Valmista italialainen marenki. Vatkaa valkuaiset löysäksi valkoiseksi vaahdoksi. Kuumenna vesi ja sokeri 121 asteeseen. Kaada sokeriliemi valkuaisten sekaan ohuena nauhana samalla voimakkaasti vatkaten. Vatkaa, kunnes marenki on jäähtynyt. Levitä marenki kakkujen päälle ja paahda marenki kauniin ruskeaksi keittiökaasupolttimella. Laitoin lisäksi muutaman kotimaisen vadelman antamaan kakkuihin hieman väriä. 








Ja ei muuta ku herkutteleen!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti